Selasa, 03 September 2013
Dunya Teh Henteu Sadaun Kelor
Tangkal kelor umumna mangrupa
tangkal sisi basisir. Sok sanajan kitu nepi ka pagunungan rea nu melakm
minangka wates pakaranganatawa pager.
Melakna ge henteu hese, komo make
merelukeuunpersaratan anu bangga, kudu di gemuk atawa dibere obat anti hama. Da
ieu mah ngan tangkal atawa dahan anu ditancebkeun sok asal ulah kagaringan,
tereh jeung babari sirungan.
Kelor lain tangkal anehpikeun
urang mah, komo dipilemburan. Lantaran pucukna sok dipake lalab atawa dipake
sayuran, samalah dina keur hajatan apan sok ngahajakeun aya “pasak kelor”
pikeun nyumponan salah sahiji sarat supaya salamet taya hahalang.
Tangkal
Ubar
Tina bukuna Ny.Kloppenburg-Vensteegh
taun 1933, rupa-ropa kagunaan kelor jangeun ubar diterangkeun kalayan jentre.
Upamana:
Ubar luar, pikeun
anu katarajang kasakit biri-biri, oedem atawa layuh, akar kelordigiling/
dirieus jeung kulit akar gedang. Kitu deui pikeun ubar kulit, kurap, borok
jeung bisul. Daunadirieus jeung apu, tuluy dibalurkeun.
Ubar jero, godogan
akarna kacidaalusna pikeunubar reumatik, anti skorbut, sakalor, jste. Atuh godogan akarjeung dauna pikeun ubar
ngalancarkeun cikahampangan. Sedeng minyak tina sikina bisa dipake ubar
stimulans, diuretikum jeung sawatara ubar nyeri lambung.
Ngaherangkeun
Cai
Di Nigeria
atawa sudanaya tangkal anu dingaranan behen, sarta ku urang dinya daun jeung
buahna anu ngora keneh sok dipake sayur, sarta bagian-bagian tangkal anu
sejenna dipake pikeun ubar, sikina anu geus kolot sok dipake ngaherangkeun cai,
upamana cai susukan atawa solokan anu tadina kiruh, lamun dicampuran siki kelor
turta meunang ngarieus, bakal jadi herang.
Anu disebut tangkal behen teh tangkal kelor lamun di urang
mah, ngan beda jinisna. Atuh di India atawa pakistan mah ngarana tangkal
nirmali.
Pikeun
ngabuktikeun bener henteuna kelor bisa dipake ngabersihan cai kiruh<
Direktorat Penelitian Masalah bangunan departemen Pekeerjaan Umum ngayakeun
panalungtikan ngeunaan mangpaat tangkal kelor.
Ti mimiti
pucuk, daun, kembang, buah, siki, kulit tangkal, tug nepi ka akarna, geus
dicoba jeung dipariksa. Hasilna dibuktikeun yen ngan sikina anu geus kolot wae
anu bisa ngaherangkeun cai.
Upamana bae
rupa-rupa cai, timimiti cai balong, cai suskan, cai selokan tug nepika cai ti
kawasan leuweung gambut, dicoba. Rata-rata pikeun ngaherangkeun saliter cai
bieu diperlukeun antara 10 nepi 25 siki buah kelor anu geus kolot. Carana, siki
kelor ditutu atawa digerus, tuluy campurkeun jeung cai kiruh anu rek
diherangkeun. Sawatara menit bakal katingal bagian cai anu luhur jadi herang
sedeng anu handap aya endapan anu kiruh. Geus kitu mah ngan tinggal misahkeun
bae.
Dina widang
nngabersihan cai, zat anu bisa ngendapkeun kokotor tina cai disebutna teh
koagulan. Tah zat koagulan anu aya dina kelor teh nyaeta mirosin jeung emulsin,
duanana mangrupa alkaloida, sarta
ngandung N (5,10%), P (8%), C Organik (56%), Ca (1,1%), Mg (0,4%), jste.
Disawatara
tempat tengkal kelor teh sok ngahaja dipelak keur tangkal panyinglar bahaya, nu
matak tong aneh lamundipelakna sok ngahaja di juru buruan, tukangeun imah,
atawa dina jajalaneun ka lembur.
Bunder 3
sept 2013
0 komentar:
Posting Komentar